Vi hoppas att du ska trivas i vår förening. Du är alltid välkommen att kontakta styrelsen om du har frågor.
Kontakt styrelsen: Kontaktuppgifter till styrelsen finns här på hemsidan. Föreningen har en brevlåda i 26ans entré
Felanmälningar: På hemsidan finns en flik för felanmälningar. Vid brådskande ärenden, ring någon i styrelsen.
Avier, autogiro,
utdrag ur lägenhetsförteckning:
STOR Redovisning AB, att: Lasse Otterstål, lasse.otterstal@storredovisning.se
Dörrskylt: Dörrskylten kan beställas hos Låsborgen på Heleneborgsgatan. Föreningen strävar efter enhetlig märkning av dörrarna med mässingsskylt.
Bredband: 1 Gbit/s, gruppanslutning via OwnIT ingår i avgiften till föreningen. För aktivering ska du automatiskt routas in på aktiveringssidan och följa instuktioner där, vid frågor kontakta OwnIT support eller på telefon 08-525 07 300. OwnIT erbjuder TV och IP-telefoni som tilläggstjänster vilket tecknas privat av respektive medlem.
Kabel-tv: Tele2 (tidigare ComHem) med digitala grundutbudet: SVT1, SVT2, TV3, TV4, Kanal 5, TV6, Sjuan, TV8, Kanal 9, Kanal 11, SVT24, SVT Barn, Kunskapskanalen, ATG Live, Lokal TV. Tillägg beställer du själv från Tele2.
Skriftlig ansökan görs hos styrelsen som har ansökningsblankett. Skälen till upplåtelsen ska anges, under vilken tid upplåtelsen ska pågå samt till vem lägenheten ska upplåtas. Styrelsen följer Hyresnämndens praxis vid bedömning av ansökan. Det kommer att utgå en avgift för andrahandsupplåtelse. Avgiften betalas av den bostadsrättshavare som upplåter sin lägenhet i andra hand och uppgår årligen till 10% av gällande prisbasbelopp (4§ i BRF Neptuns stadgar).
Föreningens riktlinjer för andrahandsuthyrning finner du här.
Blankett för ansökan om uthyrning, kräver underskrift av bostadsrättsinnehavaren innan beslut tas av styrelsen, Ansökan om uthyrning.
Tillstånd lämnas som regel inte för längre tid än ett år åt gången.
Att tänka på för er med balkong:
De ursprungliga korghissarna är inte anpassade för barnvagnar. Föreningen har ordnat med barnvagnsparkering i källarutrymme i 26an.
Bastun bokas på lista utanför tvättstugan. Tänk på följande basturegler:
Städningen är extra viktig av hygieniska skäl. Varje gång du bastar ska du:
Brandfaran måste alltid beaktas i fastigheten. Föreningen arbetar aktivt med att begränsa brandrisken.
Trapphusen är vår evakueringsmöjlighet i händelse av brand. De ska vara åtkomliga för brandkår och ambulans. Därför får vi inte förvara någonting där som kan hindra framkomligheten. Det är t ex förbjudet att lämna barnvagnar i trapphusen.
Föreningen har installerat bredband med anslutning i samtliga lägenheter. Föreningen är gruppansluten till bredbandsoperatör. Kostnaden ingår i årsavgiften.
Cyklar får endast parkeras i cykelställen på gården. Det finns även ett cykelrum i källaren. Inga motorfordon får parkeras i cykelställen eller i cykelrummet.
Dörrskylt kan beställas hos Låsborgen på Heleneborgsgatan. Föreningen strävar efter enhetlig märkning av dörrarna med mässingsskylt.
Lägenheterna är försedda med jordfelsbrytare. Vid varje säkringstavla finns en gul instruktion. Läs den. Elmätare och huvudsäkringar är samlade i elskåp i källaren utanför tvättstugan. Beteckningar på lägenheternas säkringstavlor hänvisar till rätt skåp och mätare. Våra portnycklar passar till skåpen. Mätarna läses av hos elleverantören.
Anmäls i första hand på hemsidan, det finns en flik för felanmälningar. Vid brådskande ärenden, ring någon i styrelsen.
Fastighetens fönstermarkiser ska vara enhetliga, se följande dokument för mer information Riktlinjer för fönstermarkiser. Vidare ska avtal upprättas mellan medlem och föreningen innan medlem sätter upp markis. Kontakta styrelsen för avtal och ev frågor.
Medlemmar är välkomna att låna föreningslokalen för exempelvis barnkalas, möten eller annan aktivitet där man behöver lite mera utrymme. Lokalen ska städas och iordningställa efteråt, till glädje för nästa användare. För tillgänglighet samt bokning finns en uppsatt kalendern i föreningslokalen.
Föreningsstämman håll senast Maj varje år. Då behandlas bland annat styrelsens årsredovisning och valberedningens förslag till styrelse. Motioner till föreningsstämman ska vara styrelsen tillhanda senast 15 februari.
Använd gärna den motionsmall som finns framtagen av styrelsen. Mallen är till för att underlätta för stämman att fatta beslut genom att ge motionen en övergripande struktur och en beskrivning om vad som bör ingå. Mallen används genom att ta bort/byta ut den gulmarkerade texten. Använd gärna enkla ord och korta formuleringar. Motionsmallen hittar du här, Motionsmall.
Föreningens fastighetsförsäkring inkluderar bl a skydd för brand, vatten- och stöldskador. Föreningen har utöver detta en tecknad olycksfallsförsäkring (Brandkontoret) som omfattar gemensamma ytor inomhus. Försäkringen omfattar ej utomhus eller lägenhet. Medlemmarna svarar själva, vid eget vållande av skador, för kostnader upp till självrisken. En hemförsäkring med tillägg för bostadsrätt inkluderar ansvarsskydd för uppkomna skador i fastigheten. Det är medlemmens ansvar att teckna en sådan försäkring.
Var försiktig med inredningen i våra gamla fina hissar. Hissdörrarna måste stängas omsorgsfullt för att hissen ska fungera.
Tänk på att det är gamla fönster och att det hörs väl in i lägenheterna. Det är ej tillåtet att rasta husdjur på gården (varken stora eller lilla innergården) eller att parkera motorfordon på innegården. Visa hänsyn till dina grannar.
Till varje lägenhet hör ett källarförråd. Håll alltid dörrarna till källare stängda. Av säkerhetsskäl får inte brandfarligt material förvaras i fastigheten. Om möjligt, försök även att minska på brandbelastningen genom att inte förvara för mycket saker i förråden. Källargångarna ska hållas fria och får inte användas för lagring av grovsopor. Textilier får inte förvaras öppet i källaren för att förhindra skadeinsekter. Förvara textilier inplastade.
Extranycklar ska beställas via styrelsen. Föreningen har avtal med Låsborgen på Heleneborgsgatan där nycklar hämtas ut, kostnad står medlem för.
I stadgarna står vilket underhåll som medlemmen respektive föreningen ansvarar för.
All förändring av lägenheten får bara göras efter tillstånd av styrelsen. Förändringar ska alltid utföras på ett fackmannamässigt sätt.
Bygglov eller bygganmälan krävs alltid vid väsentlig förändring t.ex.
Ansökan om medgivande till ombyggnad hittar du här, Ansökan om medgivande till ombyggnation.
Viktigt att tänka på vid all ombyggnation:
BigBags eller liknande ska placeras utanför fastigheten på gatan och transporteras bort omgående, inom 3 dagar.
I äldre hus finns oönskade skadedjur. Var observant och städa extra noga om t ex pälsängrar eller silverfiskar dyker upp. Föreningen har avtal med Anticimex som hjälper till med sanering. Kontakta styrelsen vid behov.
För att hitta närmsta skyddsrum gå till MSB:s hemsida, klicka på kartverktyget och skriv in vår adress. Ni hittar kartverktyget här:
https://www.msb.se/sv/verktyg--tjanster/skyddsrumskarta/
Vid snörika vintrar behöver vi hjälpas åt med skottningen. Redskap finns i portarna/utanför tvättstugan.
Vattning av trädgården sköts av medlemmarna. Teckna ditt namn på lista när sådan kommer upp på anslagstavlorna.
Hushållssopor ska förpackas väl och läggas i sopbehållarna på gården. Dessa töms två gånger i veckan. Inget avfall får placeras utanför sopbehållarna.
Föreningen har matavfallsåtervinning. Det finns påsar och behållare i föreningslokalen. Återvinningskärlen finns på gården och töms en gång i veckan.
Återvinningskärl för glas, metall, kartong, hårdplast, tidningar finns i närheten t ex på Heleneborgsgatan. Föreningen ordnar med grovsophämtning en gång per år.
Du hittar föreningens stadgar på hemsidan under Dokument.
Föreningen har två gemensamma städdagar per år. Det förväntas att medlemmarna bidrar efter förmåga.
Installation av säkerhetsdörrar sker på respektive medlems bekostnad. Viktigt vid inköp av säkerhetsdörr är att först stämma av dörrens och dörrfodrens utseende med styrelsen. För att behålla våra trappuppgångar i fint skick ska såväl säkerhetsdörr som dörrfoder motsvara originaldörrarna i huset.
Städning av fastigheten sköts av entreprenör. För att städbolaget ska kunna sköta sitt jobb gäller att vi håller trapphusen fria. Du har ansvar för att städa trapphuset efter renoveringar. Du ansvarar själv för att din egen entredörr är ren och fin. Egna dörrmattor är inte tillåtna i trapphuset.
Vår fastighet omges av en vacker trädgård. Du är välkommen att bidra till vår fina utemiljö genom att sopa gångarna, räfsa löv, rensa ogräs och plocka skräp. Om ni har intresse anmäl er gärna genom styrelsen till vår trädgårdsgrupp.
Teckna ditt namn på vattningslistan när en sådan kommer upp.
När du använder uteplatsen, tänk på:
Tvättid reserveras på bokningstavlan med en särskild nyckel. Endast en tvättid får bokas. Bokad tid som inte nyttjats en halvtimme efter start får användas av någon annan. Torkutrustningen får användas en halvtimme in på nästa tvättid. Det är inte tillåtet att tvätta mattor i maskinerna.
Tvättstugan ska städas efter avslutad tvätt. Kom ihåg att:
I badrum och kök finns ”balofixar” på rören. Med dessa kan du stänga av vattnet i din lägenhet vid behov. Lokalisera dina ”balofixar” så att du vet var de finns om en vattenläcka skulle uppstå. Var noga med att då och då vrida på dem så att de inte fastnar i ett läge. Det är bostadsrättshavarens ansvar att inspektera och vid behov täta avloppsbrunnar i badrum för att förebygga fuktskador.
Husets ventilation bygger på självdrag. Det innebär att inga badrums- eller köksfläktar får anslutas till ventilationen. Enbart kolfilterfläktar är tillåtna. Spalter för tilluft finns i fönstrens överkant. Medlemmen ansvarar för att byta filtren.
Fastigheten värms huvudsakligen upp av bergvärme.
Brf Neptun © 2019 All Rights Reserved